maanantai 21. toukokuuta 2012

Vatsa vekkulilla :(

Emman vatsa on kuralla! Se ei ole ollenkaan kiva juttu. Maha on ollut jo muutaman päivän löysällä, joten olen rajoittanut Emman ruokavalion veteen, nappuloihin ja juustoon. Herkkuina ja "välipaloina" se saa ennestään tuttuja rouhetikkuja, nameja, juustonpaloja, possunkorvia tai härkäpuikkoja. Juuri äsken kävimme ulkoilemassa ja sieltä tuli pelkkää punaruskeaa kuraa. Tähän asti kakka on tullut ulos edes jonkinlaisia pökäleinä, jotka ovat tosin levinneet käsiin kun niitä on yrittänyt kerätä. Ja pyydän anteeksi, jos jonkun mielestä kuvaan asioita liiankin tarkasti.

Pitäydynkö nyt tässä vesi- ja nappuladieetissä, vai pitäisikö siihen lisätä piimää? Sietääkö koirien vatsa muuten laktoosia??? Eli jos tulevaisuudessa ostan Emmalla juustoa tai piimää, niin ostanko tavallista vai laktoositonta? Entäs naudan maha? Se ilmeisesti tasapainottaa vatsan bakteereja, mutta kun Emma ei ole sitä aiemmin syönyt, niin voiko se pahentaa tilannetta? Onko kuivatuilla naudan mahasta tehdyillä herkuilla samaa vaikutusta kuin pakastetavaralla?

Kaikki hyvät neuvot tulevat nyt tarpeeseen!

6 kommenttia:

  1. Minkälaisia nappuloita Emma muuten syö? :) Facebookissa tosiaan tuli asiasta tietäviltä hyviä vinkkejä, ja minä yritän maalaisjärjellä puksutella perässä, mutta mieleeni tuli kun sanoit ettei Emman masu ole juuri koskaan ihan täysin hyvä, niin onko nappuloissa vika? Eihän sitä koskaan tiedä, mutta niin... :D Voimia pikkuiselle ja pikkuisen löysien jätösten siivoajalle!

    VastaaPoista
  2. Meillä on käytössä kasvattajan suosittelema Royal Caninen Giant Puppy. Ja Emma syö nappuloita todella nirsosti. Ne on melkein pakko "maustaa" jollain muulla, jotta se erehtyisi syömään nappulat samalla. Siksi laitan nytkin juustoa sekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä sama merkki täällä! Erona se että Rita hotkaisee kasan nappuloita sekunneissa, mutta persooniahan koirat ovat.

      Poista
  3. Nyt kun olemme olleet pitkän viikonlopun vanhempieni luona, niin Emman vatsa toimii kuin unelma. Mutta täällä se saa olla pihalla vapaana, eikä sen syömisiä olla joka sekunti vahtimassa. Outoa, alkaa jo päätä särkeä kun yrittää miettiä, mikä sen vetelyyden aiheuttaa :/

    VastaaPoista
  4. Minä olen ainakin kuullut, että kaikilla koirilla on "laktoosi-intoleranssi". Eli varsinkin jos annatte suuria määriä maitotuotteita, niin suosittelen vaihtamaan ne hylaan tai laktoosittomaan. Ainakin meidän koirilla huomaa heti, jos saa tavallista piimää. Masu menee heti löysemmälle.

    Nopea apu ripuliin löytyy eläinkaupan ja/tai apteekin hyllyltä. Suosittelen Canicur Pro -pastaa ja Inupekt Forte -tabletteja. Näillä saa todella nopeasti masun takaisin kuntoon, ihan loistotuotteita! :)

    Siks toisekseen jos koiralle tulee tosi paha ripuli, niin kannattaa pitää paastolla esim. päivän ajan, ettei ärsytä suolistoa yhtään enempää. Sitten antaa varovasti helposti sulavia ruokia todella pieninä annoksina, esim. riisi ja raejuusto ovat helposti sulavia. Sitten vähitellen lisää riisin ja raejuuston joukkoon pieniä määriä nappulaa, kunnes masu toimii taas normaalisti. Nämä ohjeet tulivat meille ihan eläinlääkäriltä.

    Niin ja kyllä sillä nappulallakin on suuri vaikutus koiran masun toimintaan. Jos kakat on usein löysiä ja kakkaa tulee paljon ja usein, niin se kertoo siitä että nappula ei ole sopiva masulle. Aika usein viljatuotteet ja maissi aiheuttavat näitä masuoireita. Valitettavasti hirveen moneen koiranruokaan laitetaan viljaa ja/tai maissia korvaamaan koiran tärkeimmän protskunlähteen eli lihaprotskun. :/ Tässä oikein hyvää tietoa koiran ruokinnasta ja ruuista, suosittelen lukasemaan:

    http://www.shetland.fi/Artikkelit/RUOSALAT.pdf

    VastaaPoista
  5. Minä en ole koskaan kuullut, että koirat eivät sietäisi laktoosia, mutta ilmeisesti asia on sitten näin. Emma kasvaa niin järkyttävää kyytiä, että pian saattaa olla tarpeen lisätä vähän proteiinia ravintoon. Täytyy kuitenkin keskustella ensin kasvattajan kanssa, että mikä olisi hyvä "kultainen keskitie". Kun pentua hankittaessa kyselimme ravitsemuksesta, hän sanoi, että leon kanssa on vaikeaa barffata, kun se on niin suuri rotu ja ravintoaineet pitäisi osata laskea tarkasti. Minä olen onneksi laktoosiherkkä, joten meillä on jääkaapissa melkein kaikki maitotuotteet laktoosittomia tai ainakin hylaa :)

    VastaaPoista

Kysymykset ja terveiset